התקשורת מדווחת כי ועדת פרי (ועדת השרים לעניין השוויון בנטל בשירות הצבאי, האזרחי ובשוק העבודה) עבדה במהירות מפתיעה והגישה היום טיוטת רפורמה לגיוס צעירים לשירות בצה"ל, למזכירות הממשלה. הטיוטה צפויה לעלות לדיון בממשלה ביום ראשון הקרוב. אתר מאקו פרסם את עיקרי ההמלצות (קובץ וורד).
העוקבים האחרי הנושא יכולים להתרשם בקלות כי ההמלצות אינן שונות בעיקרן מהצעות ועדת פלסנר, וכי בעצם כבר קיים קונצנזוס לגבי הסוגיה של שוויון בנטל גיוס צעירים לשירות בצה"ל, בקרב האוכלוסיה היהודית החילונית ולובשת הכיפות הסרוגות (זו שכיום מקובל לתארה כמי שנושאת בעיקר הנטל הזה). הקונצנזוס הוא:
- העמדת מסגרת שירות אזרחי כחלופה לחלק מבחורי הישיבות.
- חתירה למצב בעתיד הלא רחוק-מדי של גיוס לשירות צבאי או אזרחי של 80% מבחורי הישיבות המגיעים לגיל 18.
- נכונות להכיר בחשיבות לימודיהם התורניים של 1,500 - 2,000 בחורי-ישיבה.
- נכונות לוותר על גיוס בחורי הישיבות שקיבלו פטור עד היום והם כבר מעל גיל 18, בתקווה שרובם המכריע יסיים את לימודיו התורניים כשיוסר איום הגיוס וישתלב בכלכלת המשק באופן יצרני.
- מיקוד האכיפה בסנקציות כלכליות-תקצוביות שיופנו בעיקרן כלפי הישיבות ככלי לעידוד גיוס בחורי הישיבות בהגיעם לגיל 18.
- העמדת מסגרת שירות אזרחי בהיקפים דומים לאוכלוסיה הערבית.
כל מי שמתפלא על הקונצנזוס הזה, והנכונות הרבה של מי שנושאים בנטל הבטחוני לנהוג בנדיבות שכזו כלפי האחרים, שכלאורה השתמטו מההשתתפות בנטל מטעמיהם הם, צריך לזכור שהמניע העיקרי של הקונצנזוס הזה כלל איננו שוויון בנטל השירות הצבאי. המניע הוא כלכלי. כלכלי טהור.
אם נצטט את דו"ח ועדת פלסנר (קישור למטה):
"ברמה המקרו-כלכלית הפגיעה הכלכלית הקשה ביותר קשורה באובדן התוצר. מספר אברכי-הכולל מעל גיל 25 עמד בשנת 2011 על 57,435 מתוך 123,500 גברים חרדים מעל גיל זה. חישוב שנערך לאחרונה מעלה שאילו שיעור הגברים החרדים בגילאי 25 - 64 היה עומד על 80% בדומה לכלל האוכלוסיה בישראל ולמדינות ה-OECD היה התוצר למשק הישראלי גדל ב-8.25 מיליארד ₪ לשנה".
ואחרי כל זה אומרים שישראל איננה תחת הגמוניה כלכלית נאו-ליברלית ?
לקריאה נוספת
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה