30.5.2011

צוואתו האחרונה של אוסאמה בן לאדן - תרגום לעברית

בהמשך לפוסט קודם בסוגיית צוואתו האחרונה של בן לאדן, אני מביא כאן תרגום לעברית של המסמך שרבים מתייחסים אליו כצוואה האחרונה של בן לאדן. האותנטיות של המסמך מעולם לא הובטחה וכנראה שלא ניתן להבטיחה, אך התקשורת העולמית התייחסה למסמך זה כאל צוואתו האחרונה של האיש. 
התרגום מתחלק לשני חלקים:
 (1) הראשון הוא של הערות האתר שפרסם את המסמך. (2) השני הוא המסמך עצמו. 

צוואתו האחרונה של אוסאמה בן לאדן
3/12/2002
(1) (הערת העורכים: אנו מזהירים את הקוראים שאיננו יכולים להבטיח את האותנטיות של הטקסט הזה, אשר נטען לגביו שהוא צאוותו האחרונה של אוסאמה בן לאדן אשר נמצאה בטורה-בורה. חלקים בטקסט דומים מאוד לאלה של שיך עבדוללה עזאם, דמיון שעשוי להיגזר מאחר והוא היה מנטור של בן לאדן, אך דמיון זה גם יכול להצביע על בעיות באותנטיות. חתיכות ופיסות של הצוואה הזו מרחפות ברחבי האינטרנט בשבועות האחרונים אך חדשות SANA  פרסמו את הגירסה המקיפה הזו אתמול. היא מובאת כאן בשלמותה, מתורגמת לאנגלית בידי מתרגמי JUS, ומפורסמת כאן ללא עריכה וללא צנזורה, להכרעת הקורא).
אנו מזכירים לצופינו שההצהרות, הדעות והעמדות המובעות במאמר זה הן של המחבר ואין להבין שהן משקפות בצורה כלשהן את אלה של Jihad-unspun, של המוציא לאור, של העורך, של הכותבים, של מי שתרם, או של הצוות.
אוסאמה בן לאדן אמר שיום הדין של הכופרים של המערב ושל האמריקאים קרוב מאוד ושההתקפות על ניו-יורק ווושינגטון היו המשכה של המלחמה שאמריקה התחילה. דעות אלו בוטאו על ידי אוסאמה בן לאדן במה שנטען כי הוא צוואתו האחרונה, אשר הודפסה לאחרונה במגזין ערבי בלונדון. צוואה זו נכתבה שנה קודם לכן, במהלך ההפצצות האמריקאיות על טורה-בורה והיא נושאת הכותרת "צוואתו האחרונה של משרת אללה המרומם אוסאמה בן לאדן" 

(2) אללה המפואר והמרומם ציווה שכאשר מי מאיתנו עתיד להיפגש עם מותו, עלינו לכתוב צוואה עבור הורינו, קרובינו והמוסלמים אשר בזמנים קשים כמו אלה הם כמו הורינו וקרובינו.

אללה המפואר והמרומם הוא עד צדק לעובדה שאני בחרתי בג'יהאד  ובמוות בדרך האל כמטרתי וכוונתי בחיים. פסוקי החרב תמיד מהדהדים בלבי. אם מוסלמי שואל עצמו מדוע האומה שלנו מפוחדת ומבוהלת כיום, הוא ימצא רק תשובה אחת בשל אימוץ מותרות העולם הזה האומה הפנתה את גבה לספר של אללה ולסונה של הנביא למרות שבספר הזה יש את הפתרון לכל בעיות האומה שלנו.

היום היהודים והנוצרים נוהמים כלפינו ותוקפים אותנו משום שהעושר והשפע הברורים של העולם הזה, וזה הפך לנו לטבע שני. אנחנו קופאים על השמרים ודומים לנשים, ואהבת המוות נמלטה מלבותינו. ליבותיהם של המוג'אהידין שלי ולבי שלי מדממים כשאנו רואים שאמריקה טובחת בגברים, בנשים ובילדים של האומה שלנו ללא רחמים, בעוד האומה שלנו צופה בכך כאילו זה סרט.

הבעיה הגדולה ביותר עם האומה שלנו היא הפחד שלהם ממוות וזהו השורש של כל הבעיות האחרות.

הכל נהפך מלמעלה למטה. היום הנוצרים והפחדנים והאומה המגונה מכל, היהודים, התאספו במקום אחד בו הם עוסקים ברצח המוני של המוסלמים בזמן שהממשלות המוסלמיות מנופפות דגלים לבנים של שלום ועוזרות לאויבי אללה בהשלמת משימותיהם.

היו כמה קבוצות בטליבאן שלא הפגינו התמדה ורבים מהם נתפשו ורבים מהם עזבו את השטח עוד לפני שעמדו אל מול האוייב.

היום האומה שלנו מחכה להצלחתנו ולהצלחת הטליבאן, מי שניהלו את הממשלה האסלאמית המוצלחת הראשונה ויישמו את חוק השריעה. דבר זה לבדו הספיק לארצות-הברית כדי להתנגד לטליבאן וכך אמריקה אספה את בנות-בריתה ואת הברית הצפונית וגרמה להן לעמוד אל מול הטליבאן והדבר הסתיים בהרס מסיבי ורצח באפגניסטן.

המדינות השליחות של ארצות הברית ולוחמי הברית הצפונית ריגלו כנגד הטליבאן עבור אמריקה ובריטניה. בסופו של דבר משטר הטליבאן הופסק באפגניסטן וחוקי השריעה איבדו מתוקפם. רעלות ננטשו וזקן הסונה של הנביא איבד משמעותו.

האומה גם מודעת לעובדה שבעיה נוספת היא עם המלומדים, אשר דחו את חוקי השריעה והסבירו את החוקים על ידי שמירת הגיונם על פי שכל העולם הזה. הם סטו במידה כזו שהאדם הפשוט של האומה אינו יכול אפילו להתחיל לדמיין זאת.

הם באו לאפגניסטן לעצור את המלומדים שלהם מלעצור את פסלי האלילים. אבל המלומדים של הטליבאן  דבקו בדתם האמיתית ודחו את ההיגיון של המלומדים הללו. נקודת מבטם הייתה כמו זו של היהודים והנוצרים. הם דחו את דבר אללה כי "היהודים והנוצרים האלה לעולם לא יסכימו לכם אלא אם תעקבו אחריהם". מלומדים אלה עשו רמייה בחובותיהם בצורה מזיקה שלא הועילה לאומה שלנו.

אם אללה ירצה אמריקה תתייצב בפני תבוסה, בדיוק כמו בקרב מוטח.... כאשר הנביא הדריך את המוסלמים ואללה המרומם העניק למוסלמים ניצחון ולאויבים תבוסה, חרף העובדה שלמוסלמים היו משאבים צבאיים מוגבלים יותר.

ההתקפות הצבאיות על ניו-יורק ועל וושינגטון היו חלק ממלחמה זו אשר תוכננה כנגד אמריקה. ברצף זה, החלק הראשון הייתה ההתקפה על המארינס בלבנון, אשר הרגה חיילים אמריקנים רבים. החלק הבא, ההתקפה על השגרירות האמריקאית בניירובי, היתה תשובה למתקפה בסומאליה, במסגרתה נהרגו 31,000 מוסלמים תחת דגל האומות המאוחדות.

אין ספק שבזמן הזה אנחנו חלשים יותר מאשר האומות המערביות בהגדרות של העולם הזה אבל אללה נתן לנו הזדמנות להרוס את אמריקה ואת המערב. כעת הרס זה הפך לגורל !

גם אם תידרש שנה או שיידרשו עשורים רבים, זה לא יכול להיעצר עתה !

יום תחיית-המתים של המערב ושל אמריקה הגיע !

הו אתם צעירי האומה ! בקשו עבור מוות שהוא יפה יותר מן החיים, והיאחזו במלומדים האלה אשר לא עוזבים את צד האדיקות, הנאמנות ואמירת האמת, ללא חשיבות עד כמה מספרם זעום.

מלומדים אלה בוכים על המצב הנוכחי של האומה שלהם יומם ולילה. הימנעו מאימוץ אורחות-החיים של האומות הנבערות. חייהם הנראים כאילו הם רגועים ומאושרים הם בעצם מלכודת אשר מקיפה אותם מכל עבריהם. חוקי יצירי-אדם הביאו את ערכיהם המוסריים לעידן של חורבן. האנשים השייכים למדינות אלה יצרו התארגנויות כדי ליצור הרס המוני במדינות המוסלמיות. ארגונים אלה פועלים כדי לפגוע במוסר של הנשים המוסלמיות ושל החברה המוסלמית.

נשות האומה שלי ! ניתנה לכן חובה קשה מאת אללה. אללה נתן לכן את המעמד שאין לאף אחד אחר. אתן אמהות מלומדינו ולוחמינו. אתן המוסדות המחנכות את המלומדים ואת הלוחמים לפני שהם מתחילים את מאבק בנתיב אללה. חייהן של אמהות המאמינים (נשות מוחמד) הן מדריך עבורכן.

נשותיי אשר להן ניתנה האחריות לגדל את ילדיי. מי ייתן ואללה ייתן לכן הגמול עבור זאת אמן ! אחריי אתן תהיו עדות לילדיי. מהיום הראשון של תחילת חייכן עמדי, ידעתן שהנתיב שלי יהא מלא עם קשיי העולם זה. נטשתן את נוחות בתי הוריכן ועמדתן לצדי בשעות הקשות. חייכן היו משובצים בדבקות באל ואני בטוח שאתן תגדילו עוד בדבקותכן כשלא אהיה כאן. לכן יש את האחריות על ילדיי. אני נותן אותם לכן  כהקדש לאלוהים ומקווה שתגדלו אותם כמוסלמים טובים, כפי שאמהות מוסלמיות נוהגות.

בניי ! כאב לא יכולתי להעניק לכם את הזמן שהיה זכותכם מאחר והקדשתי את חיי למאבק בנתיב אללה. החלטתי ללחום בכופרים לטובת המוסלמים. בשביל זה יש מרמה והוא מוקף על ידי חוסר-יושר ואנשים מוליכי-שולל. חוסר היושר והשולל האלה הם שהביאו אותנו למצב היום. אבל אם ירצה אללה לא אסטה מנתיב אללה. אני מייעץ לכם לשמור על יראת-האל  מאחר וזהו הנכס היקר ביותר של החיים הארציים האלה. אני גם מציע לכם להישאר הרחק מהנהגת אל-קאעידה, בדיוק כפי שהחליף עומאר, יהא האל מרוצה ממנו, ייעץ לבנו, להישאר הרחק מהחליפות.

בסופו של דבר אני מייעץ ללוחמים המוסלמים להקדיש תשומת-לב לקבוצות הקרב שלהם.

בנוסף למלחמה עם היהודים והנוצרים, זה נחוץ לנקות את הקבוצות שלכם מהצבועים. הצבועים הללו גרמו נזק בלתי-נסלח לאומה והכוחות של המדינות האסלאמיות הפכו לכלי עבור המערב.

היום יש לנו גנרלים מוסלמים הנוהגים כמו נשים וזה עקר לצפות מהם לסייע כנגד הכופרים. לכן זה הכרחי להסיר את הצבועים האלה מקבוצות הקרב המוסלמיות. 

29.5.2011

Palestinians demonstrate their perception of co-existence - again

Haaretz reports a sad story, which teaches a lot about the way some of the Palestinians view co-existence. Richard Stallman, the American software freedom activist, was invited by Palestinian universities to come and lecture. They promised to finance his trip. He used the opportunity, while being in the area, to promise some lectures in Israeli universities. The Palestinians have heard about this, and threatened him to cancel the lectures in Israel or lose the finance for his trip. As a "true" freedom activist, he surrendered and canceled his lectures in Israel.

When you hear next of Palestinians complain about Israeli's being suspicious about their intentions, remember this little story. These small things make up co-existence. When one side is not willing to accept the other benefiting from his actions, the other is justified in fearing for the future. 

Iran assists Syria in demonstrations suppression

The Washington Post has reported that Iran is enhancing its ongoing efforts of helping Syria in its battle against the civilian protests. The Iranians, experienced in their own successful oppression of the "green protests" are reported to have sent over -

  • weapons 
  •  riot gear 
  •  sophisticated surveillance equipment (which tracks down people by their Facebook and Twitter accounts)
  • trainers & guides (in a steadily growing number... remember U.S involvement in Vietnam ? it also started by the steadily growing number of "guides"...)
Lebanese blog Ya-Libnan also informs that Hezbollah's armed men have recently crossed the border into Syria, in connection with Hezbollah's assistance to the current regime in Syria.


Seems like the age of revolutions has brought an end to some of the masked balls of the middle east. Tyrant's friends are revealing themselves. Iran and Hezbollah clearly reveal that they are not revolutionary forces fighting for freedom, but - on the contrary - are assisting an oppressive in its battle against people who demonstrate and seek their political rights.

And yet, considering the fact that Syria has been using Tanks against unarmed demonstrators, and following that violent outrage, the oppressive regime  is still in the need for the assistance of Iran and Hezbollah in this fight against the civilians of Syria, one cannot but feel that these are the last days of the oppressive regime in Syria. The problem with feelings, is that too frequently they are loosely based on wishful thinking and not on cold-hearted calculation. When will the international community realize that the heart of the battle on the future of the middle east is waged in the streets and houses of Syria ? 

27.5.2011

Mladic is arrested. Finally. hurray ?

Serbia has arrested Ratko Mladic, former Bosnian-Serb army commander, during the wars of the dissolution of Yogoslavia. Mladic, nicknamed the 'Srebrenica butcher' for his role in the Srebrenica Massacre, is expected to stand trial before the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia for war crimes.

But while so many will talk about the triumph of the international justice system, I wish to disagree. Although it might be that Mladic will be sentenced and punished for the heinous crimes he has lead, this entire affair, proves once more, the current inadequacy of the international justice system, in the face of its challenges.

First, Let us not forget: the Srebrenica Massacre was enabled after a peace-keeping force was defeated by the Bosnian-Serb army. The International community promised a secured shelter to Muslim refugees, and when the real hour of threat came, the small forces the International community was willing to allocate were easily forced to surrender, and thus the massacre was enabled.

Second, Justice is coming late. Very late. Although better late than never, the immense difficulties the international community had in bringing former-Yugoslavia criminals to justice make it clearer than ever for future criminals - there is a real chance of committing crimes against humanity and escape punishment. (I will return to this point in a short while).

Third , despite the International Tribunal mistaken concepts and past findings, this was not a genocide. This was a massacre. Both are heinous crimes against humanity, but The murderers were careful to kill only the men and male youth in the Srebrenica Massacre and send the old, the women and the younger children away. The mix-up of terms and contents might be  helping the International community feel better with itself (we are actually sentencing genocide villains) but it is misleading past and future victims of horrible violence who may develop the false sense of security, that there is someone out there to be trusted.
You don't believe me ? lets check another International Tribunal. That of the Rwanda genocide. Recently Augustine Bizimungu ,the Rwanda army chief at the time of the genocide, has been convicted of crimes against humanity. He has been acquitted of the crime of genocide for lack of evidence. Augustine Bizimungu was sentenced to 30 years. Two of his accomplices were sentenced to 20 years each. Another accomplice, Augustin Ndindiliyimana, who was also found guilty of crimes was released "as he had already spent 11 years in jail". The reasons for these relatively short term punishments (prosecution requested life sentences), was the limited control these senior officials had over their subordinates. Does appear as justice ? We are talking about the most senior officials of the security forces of Rwanda at the time of the genocide, a land in which during 3 months 800,000 murders took place, and many more attacks that ended with injuries and maiming, attacks whose victims bear the scars to this day.

This recent is a demonstrative failure of the international law to provide justice.

And if we remember that the refugee problem, 17 years after the genocide, still has not been fully solved, and people are still being repatriated, and it isn't clear whether they are true refugees, needing the protection of the international communitee (and not receiving it), or genocidaires, still active at spreading havoc, undeserving the ongoing concern of ngo's like amnesty, and bear that in mind as we read the news about Mladic's capture, it might set our anticipation for justice in clearer, much less optimistic, much more suspicious state of mind.

The international community has to prove its ability to provide justice. Not just talk nicely about it. And until the time when this proof is amply supplied, potential victims of violence, massacres and genocide, all over the world, had better avoid reliance on international forces, and trust only themselves.

26.5.2011

אז מה בדיוק אמרו אובמה ונתניהו ?

עם כל הביקורת (הפבלובית למדי) של אנשי הימין על אובמה ואנשי השמאל על נתניהו, קשה להבין מה הם בעצם אמרו.
אז למי שרוצה -


נוסח נאום אובאמה המלא מול איפא"ק:


נוסח נאום נתניהו המלא מול הקונגרס:


ולמי שמתעצל לעבור לינק ....
נאום נתניהו -

נאום אובמה -




אנשי ימין בישראל: תוכנית התיישבות מהירה שתמנע מדינה פלסטינית

ואלה! מדווחת על יוזמה חדשה בימין הישראלי, שתכליתה הקמת עשרות מאחזים בזמן קצר, בפרישה גאוגרפית שתמנע כל אפשרות להקמת מדינה פלסטינית.
מישהו צריך להסביר למתיישבים הפוטנציאליים כמה נקודות בסיסיות:

  1. ללא הגנה של צה"ל, המאחזים האלה לא יחזיקו הרבה זמן מעמד מול שטח עויין. 
  2. בעקבות סיני וגוש קטיף, גם יישובים ותיקים וגדולים לא ימנעו פינוי והשבת-השטח בהסדר מדיני. 
  3. הזמן לעשות את הפעולה הזו, היה אי-שם ב-1968. מאוחר מדי. 
ורק למקרה שהם בכל זאת רוצים לנסות, צריך להבין שהצלחה של מהלך כזה, תביא לתוצאות הבאות:
  1. בשלב הראשון, ישראל תהפוך למדינת אפרטהייד שבתוכה מיעוט עצום שאין לו זכויות אדם פוליטיות בסיסיות. 
  2. בשלב השני, כשהמיעוט הזה יקבל את זכויותיו הפוליטיות, ישראל תהפוך למדינה דו-לאומית. 
  3. כמה שנים אחר-כך, אולי עשר, אולי עשרים, בוודאי לא יותר, ישראל תהפוך למדינה ערבית נוספת, שבתוכה מיעוט יהודי גדול. רוצים לדמיין איך ייראו החיים שם ? הביטו על לבנון. דוגמה עצובה לדרך שבה מדינה מורכבת אתנית מתקשה לתפקד. 
יידע כל יהודי שיהיה מעורב ביוזמה הזו, שאם היא תצליח - במו ידיו הוא הביא את הקץ על המדינה היהודית. 

25.5.2011

סבא"א: הכור בסוריה נועד, ככל הנראה, לייצור נשק גרעיני

הארץ מעדכן שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א)  מאשרת שהכור הגרעיני בסוריה, שהופצץ לפני כמה שנים על ידי גורם מדיני זר (ככל הנראה ישראל),  נועד לייצור נשק גרעיני. יש לדייק ולהבהיר שאין מדובר בדיווח פורמלי של סבא"א אלא בדברים שנאמרו בראיון עם רויטרס, אודות מידע שהגיע לידי הסוכנות. הדו"ח הפורמלי צפוי בעוד מספר שבועות. 

חשיבותה של מחאה אזרחית The importance of civil protest

תום פרידמן מציע לפלסטינים מחאה אזרחית (כאן בעברית, בהארץ, וכאן באנגלית בnew york times). להוציא את העסק מידי השליטים ולהעביר אותו לידי האזרחים. אין ספק שיש משהו במה שהוא אומר: בזמן הזה, כשבני-האדם במזרח-התיכון מסרבים לקבל יותר את הסדר הקיים, יוצאים לרחובות, ומנסים להביא לשינוי, ובמקומות מסויימים נאלצים לסכן את חייהם למען חירויותיהם, צריכות גם האליטות של ישראל ושל פלסטין-לעתיד-לבוא לקבל את המסר: האזרחים רוצים הסדר, הם רוצים אותו בעתיד הקרוב, והם רוצים שהוא יהיה הסדר של שלום בר-קיימא.
מצד שני, קבלת ההצעה לפלסטינים לוותר על המטריה הבינלאומית של האו"ם תהיה שגיאה גדולה עבורם. נכון לעכשיו, אין בידי הפלסטינים נשק לא-אלים אחר שיש בו כדי לדרבן את ישראל לשקול מחדש את עמדתה. התעקשותו של ממשל נתניהו לנהל מו"מ בצורה הקמצנית והסגורה ביותר, מביאה אותו לעמדה ריאקטיבית, שבלעדי ההכרה הבינלאומית הקרבה ובאה בספטמבר, עם או בלי ארה"ב, תגרור את הפלסטינים לשנים ארוכות של מו"מ לא-פורה.
אין שום סיבה לחכות. בדיוק כמו לפני עשר שנים, לפני עשרים שנה, ולפני 44 שנה, הפתרון הוא חלוקה. התוואי האופטימלי האפשרי כמובן משתנה מזמן לזמן, אבל חלוקה ושיתוף הן מילות המפתח שיעמדו בבסיס פתרון הסכסוך.
השאלה היחידה היא מדוע ישראל מתעקשת להישאר בעמדה ריאקטיבית. כששומעים את החיכוכים בתוך החמאס, קל לראות את העוצמה שיכולה להיות בגישה פרואקטיבית. לולא בנימין נתניהו היה עסוק כל-כך בשאלה כיצד הוא נראה בעיני ציבור בוחריו, והאם הוא חלילה מופיע כמי שמאלצים אותו לעשות מעשה, ובמקום זאת היה עסוק בעשיית המעשים הנכונים, מצבה הגיאופוליטי של ישראל היה טוב בהרבה.
הים הוא אותו ים. אבל האזרחים יכולים להראות שהם כבר לא אותם האזרחים של פעם.

Tom Friedman suggests the Palestinians to start civil protests. To take the matters out of the hands of the rulers and into the hands of civilians. There is no doubt that there is something in what he says: at this time, when human beings in the middle east refuse to accept the existing order any more, go to the streest, and try to bring a change, and in some locations are forced to risk their lives for their liberites, the elites of Israel and the future-state-of-Palestine have got to get the message: the people want a new arrangement, they want it in the near future, and they want it to be an arrangement of a sustainable peace. 
on the other hand, the Palestinians should not take Friedman's advice to give up the international cover of the United Nations. Right now, the Palestinians do not have another non-violent weapon that can drive Israel to reconsider its position. Netanyahu regime's insistence to negotiate in the cheapest and tightest manner is putting this regime in a reactive position, and without the coming international recognition in september (with or without the US) the Palestinians may find themselves fruitless negotiating with Isreal for years. 
Lets be frank: there is no reason to wait.  Just like 10 years ago, 20 years ago and 44 years ago, the solution is partition of the holyland. The possible optimal details of this partition vary with time, but partition and sharing are the keywords that will stand at the base of the solution to the conflict. 
The only remaining question is why Israel persists in its reactive position. When one hears the conflicts within Hamas, it is easy to see the power that a proactive approach can have.  If Benjamin Netanyahu was not so obssessed with his appearance in the eyes of his voters, god forbid he might appear as someone who is forced to do something, and instead was actually doing the right things, Israel's geopolitical situation would have been much better.
The sea might be the same sea. But the civilians can demonstrate that they are no longer the civilians of Yesterday. 

24.5.2011

חמאס במחלוקת : האם יש מקום למו"מ עם ישראל ?

ואלה! מדווחת על מחלוקת פנימית בחמאס, בין ראש הלשכה המדינית, חאלד משעל, לבין בכיר התנועה מחמוד א-זהאר, לשעבר שר החוץ של ממשלת חמאס בעזה בשאלה האם יש מקום כיום למו"מ שמנהלת הרשות הפלסטינית עם ישראל.

חמאס-חו"ל אולי מושפע יותר מגל השינוי העובר על המזרח התיכון ולהשלכותיו האפשריות - לטוב ולרע;  חמאס-עזה אולי מכונס יותר בעמדות המוצהרות עקב טרדות-היומיום והמגע הקרוב עם הפעילים הנושאים בעיקר העומס הצבאי של המאבק. המחלוקת, שמזכירה באופיה משהו מהבדלי-השקפות של העבר בין אש"ף-שטחים לאש"ף-טוניס, כנראה נובעת מהכלל הישן והידוע "דברים שרואים מכאן, לא רואים משם".

עם זאת, החשיבות של דעות שונות בתוך ארגון, שהציבור נחשף להן, היא רבה מאוד. המצג המונוליטי של עמדה אחידה אינו מקדם דיאלוג בתוך חברה בנוגע לעמדותיה. אפשר לקוות שמתוך המחלוקת יוכל חמאס לצמוח למקומות שאולי יאפשרו לו, יחד עם הרשות הפלסטינית, להביא את עמם לעצמאות, ואולי אף לקיום שלו ומשגשג, לצד ישראל. 

למי שמתקשה בהבנת המציאות

מרב מיכאלי, בכתבה בהארץ,  העלתה כמה טענות, שנראות לא בלתי-מבוססות, בנוגע לקושי של ממשל נתניהו לעשות שינוי. עם זאת, הדרך שבה היא מפשטת את המציאות, הופכת את תיאורה את המציאות, לבלתי-מציאותי.

הבדל יסודי אחד בין ימין ושמאל בישראל, הוא שבעוד שהשמאל חי ב-1967, הימין חי ב-1948. זה הזמן, אגב, שבו מתקיים בפועל הסכסוך הישראלי-פלסטיני. נראה שלאחרונה, לחלק משמאלני ישראל, מתחיל לרדת האסימון למרות שזה לא פוגע להם בנרטיב. מיכאלי אינה אחת מהן. היא  סבורה כי "לפני תשע שנים הגישו לנו 22 מדינות הליגה הערבית הצעה לסיום הסכסוך עם הפלסטינים ולנורמליזציה מלאה עמן. המנהיגים של העם שמתעקש להיות נרדף, בחרו לא לבלבל את עצמם עם העובדה, ש-22 מדינות ערב מכירות בישראל ומקבלות את זכותה להתקיים בשלום לצדן. לכן המנהיגים שלנו פשוט התעלמו."

אבל היא מתעלמת מעובדה אחת קטנה ועצובה. ההצעה "לסיום הסכסוך" עם ישראל, כללה בתוכה דרישה להכיר בזכות השיבה של הפלסטינים - אל תוך גבולות מדינת ישראל. הסכמה ישראלית לכך, כמוה כהסכמה ישראלית לסגירת השאלטר ולסיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. לכן, זו איננה ממש הצעה, ובוודאי לא הצעה לסיום הסכסוך באופן שיאפשר שלום בר-קיימא.

השאלה כמה זכות השיבה היא עניין פרקטי ולא תאורטי, לא יכולה להימדד רק על פי מספרם של החוזרים בפוטנציאל (הגדול אך המבוסס לא מעט על ההגדרה הליברלית והבעייתית של אונר"א לפליט פלסטיני (הוכחת מגורים במשך שנתיים בא"י לפני 1948)), אלא על פי הנכונות בפועל לחזור ביום פקודה, אבל את זו אין אפשרות של ממש להעריך.
אם נלמד מההיסטוריה היהודית המודרנית - אין חשש להגירה גדולה של הפזורה בחזרה לגבולות א"י.
אם נלמד מההיסטוריה האפריקאית המודרנית - חלק גדול מאוד מן הפזורה של בני הטוטסי, למעלה מ-800,000 איש,  חזרו לרואנדה, אחרי ההשתלטות של ה-RPF, צבא הגרילה של הטוטסי, על המדינה. 

איך שלא מביטים על זה, מאחר והמו"מ עוסק בעיקרו על שאיפות תאורטיות, משני הצדדים, הדיון על זכות השיבה אינו יכול להיתפש כמשהו שולי או חסר חשיבות. מי שמבקש לטאטא את זכות השיבה מתחת לפני השטח, להתעלם מדרישות הצד השני, ולא מבין את הצורך בסיוג זכות השיבה של היהודים למדינת ישראל ושל הפלסטינים למדינת פלסטינים - לא מבין מהו שלום בר-קיימא ומציאותי. 

21.5.2011

Ivory Coast's power transition following the elections is completed - at last

Alassane Ouattara has been sworn in today as the president of Ivory CoastThe modern history of Ivory coast should be learned by all politicians, both in regards to its Economy and in regards to civil wars and why they are rarely a preferred alternative to Elections, when the general good is concerned. May it be the beginning of a new and brighter era for the country that was once the diamond of francophone Africa. 

19.5.2011

בחזרה לתש"ח ? אנחנו כל הזמן בתש"ח

גדעון לוי, במאמר תמוה במיוחד, מנסה ליצור את הרושם שהעובדה שישראל לא הגיעה להסדר עם הפלסטינים היא שהביאה להעלאת נושאי 1948 לדיון הפוליטי, במקום נושאי 1967. נראה שביקורו של בחור סורי חביב ביפו, במסגרת תוצאות-הלוואי של מחאות יום הנכבה האחרונות, הביא אותו למאמר הזה.

איך נאמר בעדינות ? נראה שגדעון לוי לא היה כל-כך מרוכז בשנים שעברו מאז 1948. אחרת, אולי הוא היה שם לב, איכשהוא, שמבחינת הפלסטינים, רוב הזמן הזה, 1948 היתה ונשארה במרכז העניינים.
ב-1948 הם סירבו לרעיון שליהודים תהיה מדינה ושאפו למדינה פלסטינית על כל ארץ ישראל המערבית
בין 1948 ל-1956, לפחות במישור ההצהרתי, ובוודאי לקראת יוני 1967, השיח הפלסטיני והכלל-ערבי היה רוב הזמן שיח שמסרב להכיר בגבולות מדינת ישראל. כך, אחרי 1948, מצרים שקלה מו"מ לשלום עם ישראל, אבל דרשה לקבל את כל הנגב. ירדן שקלה מו"מ לשלום עם ישראל, אבל דרשה לקבל את לוד ורמלה. סוריה לטשה עיניה לחלקים מהגליל ורצתה לשכשך רגליה בכינרת. ב-1964, כשקם אש"ף, קבעה האמנה שלו שמטרתו הקמת מדינה פלסטינית בכל שטחי ארץ ישראל המערבית. אחרי 1967 הגיעו 3 הלאווים של חרטום, ומאחוריהם הסתתר ה"כן" - כן למדינה פלסטינית בכל שטחי ארץ ישראל המערבית. רק הישגי 1967 הביאו בשנות ה-70 לתחילתו של שינוי מחשבתי בעולם הערבי ככלל, ואצל הפלסטינים בפרט, וזה לא קרה ביום אחד. ב-1979 מצרים הובילה את העולם הערבי לתחילתו של השינוי בפועל, עם כריתת חוזה השלום עם ישראל. הפעם היא כבר לא התעניינה בנגב. גם לא ברצועת עזה. רק בהשבת סיני. ב-1993, כשאש"ף כרת עם ישראל את הסכמי אוסלו, הם לא דיברו בגבולות ברורים, אבל היתה שם הכרה במדינת ישראל ובכך שיש לה זכות קיום בחלק מארץ ישראל המערבית. כשירדן כרתה עם ישראל הסכם שלום ב-1994, היא כבר לא דרשה לקבל את לוד ורמלה, ואפילו לא את הגדה המערבית, זו שבין השנים 1948 ל-1967 היתה בשליטתה ולמרות זאת היא נמנעה אפילו מלתת לפלסטינים אוטונומיה בה (למרות שלזכותה של ירדן יש להודות שמכל מדינות ערב, היתה היא הראשונה לתת אזרחות ירדנית לכל הפליטים הפלסטינים של 1948, ללא היסוס ועיכוב).
ולמרות הכל, בשנת 2000, עת הגיעה זמן המו"מ בין אהוד ברק ליאסר ערפאת, כשהגיעו סוגיות הליבה אל השולחן, התברר שלצד הפלסטיני יש בעיה קשה לחתוך. ואני לרגע לא מקבל כלשונו את שיח "חשיפת הפנים האמיתיות" של ברק. אבל ערפאת לא קיבל הצעה שיש בה פוטנציאל אמיתי לאלימות בחברה הישראלית, אם תנסה ממשלה להעבירה, ורצה עוד. הסיבה היתה שהוא לא הביט על 1967. הוא הביט על 1948. זו גם הסיבה האמיתית לפרוץ מהומות אוקטובר במדינת ישראל. רב המשותף על המפריד בין הפלסטינים אזרחי ותושבי ישראל לבין אחיהם תושבי יהודה, שומרון וחבל עזה. וגם אם אזרחי ישראל לא ימהרו וימירו את אזרחותם באזרחות במדינה הפלסטינית, לכשזו תקום , הם נושאים זהות משותפת וגורל משותף עמם.

הסכסוך הישראלי פלסטיני התחיל ב-1948. והוא לא ייפתר כל עוד לא יווצר קונצנזוס בשני הצדדים, שהפתרון הוא חלוקה. גבולות החלוקה יהיו שונים במאה ה-21, עקב חלוף, הזמן, השינויים הדמוגרפיים, והשינויים ביחסי-הכוחות. ובכל זאת, על אף הכל, אם יהיה פתרון של שלום ולא של כוח - הוא יהיה בחלוקה.

מעולם לא עזבנו את תש"ח. התהליכים ההיסטוריים שהתחילו אז נמשכים גם היום. יכול להיות שהממשל הישראלי הנוכחי יזכה להיות שותף לעיצוב הסדר הקבע, שאולי אף יתגלה כהסדר של שלום-אמת. כרגע זה נראה שהממשל הישראלי כל-כך היסטרי מהנטל שנח על כתפיו, עד שהוא מעדיף שלא לעשות דבר. אבל תנוח דעתו של גדעון לוי - אם יש סיבה להיסוסיו וחוסר-מעשיו של ממשל נתניהו, הרי זו המודעות לגודל וכובד השעה. הידיעה שתש"ח זה כאן ועכשיו. דווקא עידן המהפכות של המזרח התיכון מקל על תהליכים שקודם לכן אולי היו נתקלים בהתנגדויות של משטרים, שכרגע נאלצים להילחם על שרידות שליטיהם. אם כבר, עידן המהפכות פועל לטובתה של ישראל, שכן הוא מחייב את המובילים של העם הפלסטיני להתבונן בעיני עמם, ולשם שינוי - לומר להם את כל האמת. אם אכן תביא העת הזו את הפלסטינים למשטר שיש בו accountability של ממש, לישראל יהיו פרטנרים של אמת לשלום.

וזו האמת המסתתרת מאחורי מאמרו של גדעון לוי, המושתת על רטוריקה ריקה ומנותקת מהמציאות. האמת היא, שבעת הזו, האינטרס הישראלי בהקמת מדינה פלסטינית חזק מאי פעם. ולמרות שהיה נכון יותר להביא להקמתה כבר ב-1967, יכול להיות שאז הצד השני והצד שלנו לא היו בשלים מספיק. היום, כששני הצדדים מודעים למחירים ולחשיבות של הפתרון, כשמסביבם משתנה לו המזרח התיכון בתהליך שאת סופו איש לא יידע, נראה שמפגש האינטרסים שיביא לחלוקה ולמימוש ההגדרה העצמית של שני העמים בפיסת הארץ שבין הנהר לים, בדמות שתי מדינות ריבוניות - יהודית וערבית - קרוב מאי-פעם. תש"ח עכשיו. 

17.5.2011

אז מי רוצה שכן יהודי ?


נתקלתי הודות לבלוג המשעשע והחשוב ואן-דר-גרף-אחותך במאמרה של יעל משאלי העוסק בשאלת השכנים שהיא היתה רוצה ולא רוצה לגור לידם

הרהרתי מעט, והגעתי למסקנה שאין מנוס. צריך לתרגם את  המאמר של יעל משאלי לעברית, עבור היהודים ששכחו מה זה להיות יהודים: 

אז מי רוצה שכן יהודי ? 


זה נשמע רע מאוד, אולי ננסח את זה אחרת: אנחנו רוצים לגור ליד אנשים שיסייעו ב"שמירת הצביון הגרמני של מדינת הגרמנים". כן, ככה. עד ששוב נרגיש ביטחון שזו תישאר מדינה גרמנית. 

כל מי שרוצה להביע דעה על ההוראות שהורו אותנו המנהיגים, ראוי שיתקלף קודם מכמה שכבות צביעות. ראשית, "הוראה של מנהיג" נשמעת לא טוב בגרמניה של ראש השנה 2011. שנית, "יהודים" זה הכי לא פוליטיקלי קורקט. מותר להאשים אותם בשריפה, באופן הכי ספונטני, אבל חוצמזה אסור להגיד עליהם כלום. שלישית, לא תמיד צריך להגיד את האמת. בטח שלא בקול רם. 

אז נכון, היו לכולנו מספיק הוראות וצוים ודרשות מביכות של מנהיגים בזמן האחרון. אבל אם מקלפים את כל שכבות הצביעות והמבוכה הנ"ל, נשארים עם שאלה לגמרי לא פשוטה: מי רוצה שכן יהודי ? 

כן, זה נשמע לא טוב. זה נשמע רע מאוד. וזה רע מאוד. אולי כדאי לנסח את זה אחרת, לא להתמקד דווקא ביהודים. כי הרי, אנחנו גם לא רוצים שכנים אפריקאים שהסתננו לא מזמן לארץ, לא רוצים  שכונה של עובדים זרים ממש על ידנו, ו...כן יוצא שאנחנו לא רוצים לגור בין אנשים שהחזון הפאן-גרמני לא חשב עליהם כתשתית המדינה הגרמנית. או, זהו! הניסוח המנומס יהיה להגיד "לשמור על הצביון הגרמני של מדינת גרמניה". 

לי זה נשמע ממש בסדר גמור. 

אז נכון, יש על זה המון שאלות (הפופולרית ביניהן היא "אם בעולם היו מחוקקים חוק שאסור למכור נדל"ן לגרמנים... ?" אבל היי, יש חוקים כאלה בעולם הנאור, לאו דווקא נגד גרמנים, אבל יש), אלא שהשאלות הללו עוקפות את שאלת היסוד של החברה הנוצרית-הגרמנית. בשביל מי ובשביל מה הקמנו, לעזאזל, את המדינה הגרמנית ? 

ברור לי שלכל אחד מאיתנו יש תשובה אחרת. הרבה אנשים בין באוואריה לשלזוויג-הולשטיין מנסחים את תשובתם מדי בוקר ממש, כשהם מאכילים ומשקים ומטפחים את המסתננים מכל העולם להגיע הנה. אבל לאחרונה כבר מסתמנת הסכמה-שקטה (כי אנחנו בעיקר חוששים להישמע שונאי אדם פרימיטיביים) שיש לנו בעיה. מדינת הגרמנים, המדינה הגרמאנית, כבר לא נראית כמו משהו ברור מאליו. 

תפקידם של הנחיות ודרשות של מנהיגים, מעבר לפרקטיקה, רחב ומהדהד כמו פסקי-דין. לפעמים אפילו כמו פסקי-דין של בית המשפט העליון: קביעת נורמה, רף מוסרי, אמירה חינוכית. 

לאוזניים חילונית, ההוראות נשמעות מנותקות במקרה הטוב, וגזעניות-פרימיטיביות-אנטי-דמוקרטיות במקרה הפחות טוב. 
לאוזניים "דתיות" הן נשמעות כמו משהו שחבל שאומרים מחוץ למרחב הסגור והאינטימי של אנשי-שלומנו. 

אבל האמת היא שיש דברים שצריכים להיאמר, ומנקודת המבט שלי - לא נורא אם אומרים אותם 50 מנהיגים. לא נורא אם מגדירים את זה כ"הוראה". אני יכולה להתגבר על המבוכה: תושבי גרמניה, נא לא למכור או להשכיר נדל"ן ל"יהודים". "יהודים" במובן הרחב של זרים, של לא-גרמנים. 

בואו נגיד שזה צו חירום ל-5 שנים, 10, 20 (זה בעצם תלוי במטפחי המסתננים ובפוסט-גרמנים). עד שהדמוגרפיה תתייצב ונרגיש שוב בטחון לגבי הצביון הגרמני-נוצרי של החברה הגרמנית. אחר-כך נשקול את זה שוב. 
עוד לא אבדה תקוותנו, אבל אנחנו כבר מזמן לא "כולנו אור איתן". 

אכן. אין ספק שאיננו, כולנו, "אור איתן".  

(הבהרה: הטקסט הבא הוא העתקה תוך שינוי והחלפת מילים של המאמר "אז מי רוצה שכן ערבי ?" של יעל משאלי שנחזה בעיניי לגזעני. למקרה שזה לא ברור למישהו, זוהי הבעת דעה ביקורתית. אני לא מסכים עם הגברת משאלי. לכאורה, ניתן לתאר את הפוסט הזה כסאטירה. נורא חבל שהיא לא מצחיקה אותי). 

על איראנים, ג'ינים, משיח שנעלם ואחמדינג'אד שמנסה לא


תומר פרסיקו מביא הסבר מעניין, גם אם מעט מוזר, לתהליכים שעוברים לאחרונה על הצמרת האיראנית, ובליבם אמונתו המשיחית של הנשיא אחמדינג'אד בבואו הממשמש ובא כבר עתה של המשיח השיעי. בהחלט שווה קריאה. 

צריך רק להעיר שאחת הפרשנויות המוצעות על ידו, זו שמתייחסת לכוהני הדת האיראנים (האייאתולות), כאל מי שבעצם לא רוצים שהמשיח השיעי יגיע, נראית די בעייתית בעיני. הסיבה היא שמדובר בפרשנות שמתבססת על ספקנות במניעים של אנשים מאמינים, ללא הכרתם לעומק. תאוריות אד-הוק מהסוג הזה, שלא ניתן להפריך בעצם בשום צורה, אפשר להציע לכל נושא, החל מהשאלה "מדוע אחמדניג'אד חייך הבוקר" וכלה בשאלה "מדוע ברק אובמה איננו אוהב אותנו יותר". פרשנות סבירה יותר שעדיין תתבסס על המידע שהובא על-ידו, ושתנסה להסביר את ההתנגדות של האייאתולות, שומרי המשטר האיראני, למי שמנסה לקבוע שהמשיח מגיע עכשיו, היא כמובן החשש של כל ממסד אורתודוקסי שיש לו נסיון מה עם -
  •  אנשים שנמאס להם לחכות ורוצים הגשמה מלאה של חזונות הדת, עכשיו;  
  •  אנשים שהחליטו שהם הם המשיח, בתום-לב, אבל שלא בצדק, אולי אולי בגלל שהם שמעו קולות; 
  •  אנשים שניצלו את חוסר-הסבלנות הכללית של הציבור, ורכבו על המשיחיות למען האינטרסים האישיים שלהם; 
זה כמובן לא מסיר מעל הפרק פרשנויות ריאל-פוליטיות יותר, אבל בוודאי עושה את מלאכת הפרשנות לאשר מתרחש באיראן למעניינת יותר... 

בעצם, הם לא חצו את הגבול

גדעון ביגר, במאמר דעה מעניין בהארץ, מצביע על כך שהן בגבול ישראל-לבנון, הן בגבול ישראל-סוריה והן בגבול ישראל-עזה לא מדובר בגבולות בינלאומיים מוכרים אלא בקוי שביתת-נשק.

מצד אחד, זה כמובן נכון. מצד שני, זה כמובן לא-נכון. הרי אלה הם הגבולות דה-פקטו, נכון לזמן הזה.

גרוע מזה, בהיותם גבולות שביתת-נשק, יש לגיטימציה רבה יותר לצבאות, משני הצדדים, לאכוף איסור מעבר בכוח קטלני.

ובכל זאת, ההערה היתה במקומה.

מעתה יש לאמר: המפגינים חצו את קוי שביתת הנשק. 

משרד האוצר מוביל את האינטגרציה בשירות המדינה ?

דה-מארקר מדווח שמשרד האוצר, בהחלט אחד המשרדים החזקים והמובילים בממשל הישראלי, לקח את המאמץ לשילוב ערבים בשירות המדינה צעד אחד קדימה, במפגש באוניברסיטת תל-אביב, בו יכלו 50 סטודנטים לכלכלה וראיית חשבון ללמוד מנסיונם של "שניים מהעובדים הערבים הבכירים במשרד האוצר: רג'ואן גרייב, סגן בכיר למפקח על הביטוח, ואנואר חילף, עוזרו של המנכ"ל". 



a tale of a trip from Syria to Israel

Haaretz brings the story of Hassan Hijazi, 28 year old civil servant from Syria, who took part in the demonstrations near the border between Israel and Syria which reached a violent breaking of the fence. Like others, he used the fallen fence to cross over into Israel, but unlike others, he was able to make his way from the Golan Heights to Jaffa, Travelling in the wish to see his family's former house and residence.

I've expressed in another post my views regarding the ideological and Strategic decisions both sides to the Israeli-Palestinian conflict should reach, and thus can allow myself to indulge on the positive side of this story: may it be the first tale of many, of tourists from both sides, travelling to see the parts of their homeland that were given to the other side in a final peace treaty. 

על הרע שבהסכם הפיוס בין החמאס לרשות הפלסטינית

את דעתי בנוגע לפוטנציאל החיובי והחשוב שבהסכם הפיוס כבר הבעתי כאן. למרות שאיני מסכים עם מאמר-הדעה החריף של ברנאר אנרי לוי, בהחלט כדאי להכיר את עמדתו של האיש, אשר בדומה לממשלת-ישראל סבור שמדובר במהלך שאיננו מאפשר שלום בין ישראל לפלסטין.  

16.5.2011

על אי קטן של שפיות בים של נכבה ועצמאות

עקיבא אלדר מספר ב"הארץ" על דרך אחרת לחינוך, שיש בה התמודדות ולמידה של שני הנרטיבים, הפלסטיני והיהודי, על שאירע ב-1948, תוך כבוד לאחר, הקשבה והכלה.

בבית-הספר היהודי-ערבי "גשר על הוואדי" גובשה תוכנית פעילות מפורטת לימים הלאומיים של שני העמים- היהודי והפלסטיני. מדובר במעשה אמיץ ביותר, בהתחשב בכך שיום העצמאות של האחד הוא יום הנכבה של האחר.

במכתב שקיבלו הורי התלמידים מצוות המורים תוארה תוכנית הלימודים:
"בשבוע שעבר הקדשנו זמן ללמידה וחשיפה לאירועים שהתרחשו בשנת 1948. התלמידים למדו את שני הנרטיבים, הפלסטיני והישראלי, תוך כבוד לזולת, הקשבה והכלה, גם ברגעים של מחלוקות וסתירות. הלמידה והחשיפה הושתתו על האמונה שלנו שחשוב שנדע את העבר ונכיר את האחר, על מנת שנוכל לחיות את ההווה ביחד ונבטיח עתיד טוב יותר".
כאשר ילדים יהודים וערבים לומדים להכיר את החווייה של הצד האחר, לראות את האדם שבו, לזהות את האפשרות של זכרונות סותרים, מתנגשים בתוכנם, משלימים בפרטיהם, העומדים זה לצד זה, ניטעים הזרעים לעתיד שפוי יותר. 

yesterday's Palestinian protests, the age of revolutions and the right of return

Yesterday's demonstrations and the attempt of Palestinians marching to Illegally cross the border into Israel from Syria, Lebanon, Jordan and Gaza ended with a bitter taste and casualties. The circumstances of the shootings are still not completely clear. The claims regarding the use of violence by the demonstrators should be looked into. So should the  responsibility for the shooting at the border between Israeli and Lebanon,  and who is responsible for the high number of casualties and injuries at that site - Israeli or Lebanese soldiers, or the violence of demonstrators.

Yesterday's events require a significant rethinking on Israel's side. The governments persistent pretense that the Palestinian's coming declaration of independence is nothing to be treated seriously might at last come to an end. It is clear that as far as the Palestinian diaspora is concerned, something basic is changing. One should also note that this change is probably also greatly influenced by the  middle east's current Age of Revolutions,   Israel  should reconsider its strategic diplomatic plans and negotiations with the Palestinians. At the same time, Israel also needs to rebuild its methodologies regarding crowd control and demonstrations. The middle east is changing, and civil protests need to be controlled and responded by the police. Not by the army. It is true that the nature of the protests at the borders is unique, and presents a very complicated challenge, especially as it may very well be that between civil protesters there may be terrorists in civilian outfits. But the outcome of casualties in civilian riots is not acceptable.

Palestinians should also do some self scrutiny. As much as the vision of a complete right of return into Israel may seem like a wonderful fantasy, it is not feasible and it is not just in a reality, where only a two states solution can be realistically maintained without constant and endless violence.

If we recognize that Both nations have a historic right to the holy land.
That those historic right grants both nations the fulfillment of the right for self determination in the framework of a national state.
That the only feasible solution that is both just and long-lasting is a two states solution following the 1947 partition resolution, at least in spirit.
Then the right of return, which both nations are entitled to, should be upheld in regards to the partitioned territory that will be the state of the relevant nation.
Any claim to a right of return to the entire territory, any realization of that right, shall only end with great violence. And that will only be the beginning. Such a state shall escalate over time, and as the demographic map of the land shall become that criss-cross of clashing ethnic identities, the result shall be a never-ending dance of violence and bloodshed, in the image of a civil war.

The prevention of that dark vision may justify the usage of brute force against demonstrators. It might even be a justification for a transfer of Jewish residents from certain areas, and Arab residents from certain areas, as the Peel commission recommended at its day. Considering the fact that even now a feasible solution is hard to achieve, a realization of a full right of return shall make it a near insoluble conflict.

The level of maturity Palestinian leadership has demonstrated in the state-building process lead by Salam Fayyad and Mahmoud Abbas has been impressive. But now that leadership needs to take it one notch further. Just as Israel is required for some strategic and tactic self-scrutiny, so is the Palestinian side. A focus of the struggle on the territories realistically available for the coming Palestinian state is essential, for the advancement of a peaceful solution.

And the sooner the better. 

15.5.2011

הערה לרגל יום הנכבה

ערביי ישראל מציינים היום את יום הנכבה. בעברית - יום האסון.
לפני הכל, אני מבקש להבהיר שאני נמנה על אלה הסבורים שלכל אדם וקבוצה הזכות לנרטיב עצמי, במסגרת הזכות להגדרה עצמית. אני גם נמנה על אלה הסבורים שכל מי המבקש או הנדרש לבוא בדיאלוג עם האחר, צריך להשקיע מאמץ בהכרת הנרטיב שלו. לכן, אין לדעתי מקום לפעול לדה-לגיטימציה של יום הנכבה או של מאמצי הזכירה של הערבים את שאירע ב-1948, על פי הנרטיב שלהם, אך יש מקום למצוא דרך לעשות כן מבלי שטקסי האבל של האחד ייעשו במקביל לחגיגות השמחה של האחר. אמרתי את זה כבר במקום אחר בבלוג הזה, אגב, בהקשר אחר.

עם כל החשיבות של הזכרון, קשה לנפנף כלאחר יד את הטענה שמדובר במהלך פוליטי שאינו נקי מציניות, אשר תכליתו יצירת מאזן עם "הנכס" ההיסטורי היהודי - השואה. עוד יותר קשה להתעלם מכך שהבחירה לציינו ב-15 במאי, היום שבו -

  • תם המנדט; 
  • הוכרזה מדינת ישראל; 
  • פלשו צבאות חמש מדינות ערב לארץ ישראל מתוך מטרה לסכל את חלוקת-הארץ והקמת המדינה היהודית;  
היא בחירה תמוהה למדי. 


אסונם של ערביי ישראל לא אירע ב-15 במאי ולא בה' באייר.
אם כבר, הוא התחיל הרבה קודם לכן, עם פריצתה של מלחמת הדרכים, ב-29 לנובמבר 1947.
והוא הגיע לסיומו או להתגבשותו כשמדינות ערב חתמו עם ישראל על הסכמי שביתת-הנשק בתום מלחמת-העצמאות/מלחמת-1948, ובהם בעצם נקבע דה-פקטו המצב -

  •  לא מתבצעת החלוקה המתוכננת על פי האו"ם;
  • הפליטים שנמלטו/גורשו מאיזורים שונים בארץ ישראל לא ישובו לבתיהם; 
  • ערביי ארץ-ישראל נותרו בלא מדינה. 
רוצה לומר, אסונם של ערביי ארץ-ישראל, התרחש מקרב לקרב במהלך 1948 - 1949, והתגבש לכדי מציאות שיהיה קשה לשנותה עם ההסכמים - 
  • 24 בפברואר 1949 בין ישראל למצרים 
  • 23 במרץ 1949 בין ישראל ללבנון 
  • 3 באפריל 1949 בין ישראל לירדן 
  • 20 ביולי 1949 בין ישראל לסוריה 
ולכן, היושר האינטלקטואלי מחייב קביעת תאריך יום הנכבה באחד מהתאריכים הללו. אולי במוקדם שבתאריכי ההתגבשות - לציין את תחילת התפרקות החזית הפאן-ערבית וההכרה בכך שהמדינה היהודית קום תקום ואין בכוחם של הערבים למנוע זאת, לפחות  על ידי מדינה ערבית חשובה אחת. אולי במאוחר שבהם - לציין את תום המהלך הזה, והעובדה שרק מדינה שלא גבלה עם ישראל, היא עיראק, נותרה במצב לוחמה עם ישראל.  

הבחירה לציין את הנכבה דווקא בתאריך הקמת המדינה היהודית, או בתאריך פלישת צבאות-ערב, יש בה היבט מצער מאוד, כי היא מבטאת בעיקרה את חוסר הנכונות ללקיחת האחריות על המצב שנוצר. לקיחת האחריות היא הצעד ההכרחי הראשון בדרך להקמת מדינה פלסטינית עצמאית, לצדה של מדינת ישראל. 

11.5.2011

על זכות המחאה וחובת המחאה

יואל שליט, אחיו של גלעד שליט, התפרץ לטקס הדלקת המשואות בהפגנה אזרחית מרשימה ושנויה במחלוקת. ביוני הקרוב ימלאו 5 שנים לנפילתו של גלעד בשבי.

בשנים הראשונות עדיין סברתי שהממשלה נוהגת בתבונה, ושמדיניותה הולמת את הראוי. בפראפרזה על האימרה המפורסמת של בן גוריון, סברתי כי: יש לעשות כל מה שניתן להשיב את השבויים הביתה, כאילו לא יהיו עוד חטיפות. יש לעשות כל שניתן למניעת חטיפות עתידיות, כאילו אין שבויים.
מכאן כמובן עולה הצורך באיזון בין שתי דרכי-הפעולה, וצריך לדעת מתי מוצתה דרך ויש לפעול בדרך האחרת.

בהתחשב במציאות שבעזה, זה עדיין נס שלא קרה לו מה שקרה לרון ארד. בהתחשב בכך שנראה כי ישראל אינה מסוגלת עוד לחזור על הישגי-העבר ולהשיג קלפי-מיקוח שיאפשרו לה משא-ומתן אפקטיבי עם החמאס.בהתחשב בכך שנראה שאין לישראל נכונות אמיתית ליטול את הסיכונים והמחיר הכרוכים בכיבוש מחדש של עזה וסריקה  בית-בית עד לחילוצו של גלעד.
בהתחשב בכל אלה, אין מנוס מהכרה שאם ישראל אכן מחוייבת להחזרת בניה השבויים, אין מנוס מתשלום מחיר גבוה מכפי שהיינו רוצים עבור שחרורו של גלעד.

צריך לזכור שבהשוואה לעסקות קודמות המחיר איננו כה יוצא-דופן כפי שמציגים אותו.   בעסקאות עם חיזבאללה המחיר ששולם בעיקרו היה עבור השבת גופות חיילינו שנפלו (כך בעיסקה להשבת גופות בני אברהם, עדי אביטן ועומר סועאד ז"ל; כך בעיסקה להשבת אהוד גולדווסר ואלדד רגב ז"ל). עיסקת ג'יבריל שהיא המופת שמפחיד את ממשלת-ישראל, נחשבת מבחינות רבות כנקודה שבה הובהר לצד השני היתרון שבשביית חיילים ישראלים, אבל צריך לזכור שאפילו אחרי מלחמת ששת הימים ישראל מצאה עצמה שותפה לעסקה שמבחינה מספרית מזכירה את העסקאות הללו, ואת המתווה האפשרי של עסקת שליט.

בשורה התחתונה, אני נמנה על אלה שאין מנוס מביצועה של העסקה, פחות או יותר במתווה שפורסם, מבלי להמשיך ולדחות את ההכרעה. את כל מה שממשלת ישראל אולי סבורה שהיא מרוויחה מהפחתת הסיכוי בחטיפת חיילים בעתיד, היא מפסידה בשבירת הלכידות הפנימית של החברה הישראלית, מדי רגע שעובר בו גלעד עדיין שבוי.

ההגינות האישית מחייבת כל אחד מאיתנו להתבונן בראי ולשאול עצמו מה הוא היה עושה אם גלעד שליט היה אחיו, ומה הוא היה עושה אם הוא היה אחיו של החייל הבא שייחטף, בעקבות עסקת שליט.

התשובה האישית שלי היא ברורה: גלעד עדיין חי. הגיע הזמן להחזירו הביתה, בעודו בחיים.


9.5.2011

זוכרים / זוכרות. אבל את מה ? ולמה דווקא ביום העצמאות ?


זה פוסט  שמתחיל בציטוט מקישור לכפר איג'ליל, שכיום מוכר יותר כסינמה סיטי, ובדרך מספר על זוכרות, על זיכרון, ועל הקושי שבנרטיב רב-רובדי, קושי של כולם. גם של אלה שזוכרות. כפי שאמר פעם אחד ממייסדי ופעילי "זוכרות":
 "מישהי אמרה לי שמאז שנחשפה לעבר של איג'ליל היא לא הולכת יותר לראות סרטים בסינמה סיטי, כי פעם חשבה שזה ערש התרבות ועכשיו היא מבינה שזה הרס של תרבות. אני לא שותף לגישה הזאת. אני לא חושב שמי שגר ביפו פחות מוסרי ממני. למה רק יפו, מה עם אוניברסיטת תל אביב? השאלה היא לא איפה אתה גר, אלא מה אתה עושה כדי לקחת אחריות. אני מצפה מכל מי שגר וחי במקום שאנשים גורשו ממנו, שישים שלט שמכבד את הזיכרון של אלה שהפסידו. כל דבר גדל עם הזמן, רק האסון נהיה קטן יותר"
השאלה שלי כציוני-לאומי היא כמובן מדוע רק לכבד את הזיכרון של אלה שהפסידו, ולא לכבד את הזיכרון של המאבק. אם כבר מדברים על הפסד, מה בדיוק הם הפסידו, האנשים האלה שיש המבקשים לזכור ? למה הם נאבקו ? עם מי הם נאבקו ?

דוגמא אחרת, אולי טובה יותר לנרטיב הזכרון והשכחה היא מתוך האתר של יוסף אלגזי: על הכפרים עמואס (אמאוס של פעם), יאלו ובית נובא בלטרון שנהרסו עד היסוד בעקבות מלחמת ששת-הימים. צריך להכיר את ההיסטוריה של מלחמת השחרור כדי להבין למה בוגרי המלחמה ההיא ניצלו את ההזדמנות הראשונה שהיתה להם למחיקת האצבע של לטרון,
ולסגירת חשבון עם יאלו וסביבותיה.
רק ההכרות ההיסטורית של המשמעות של לטרון התבוסות וחוסר-היכולת של הפלמ"ח להתמודד עם הלגיון ותושבי הכפרים, רק ההכרות ההיסטורית עם האבידות הכבדות שהמאבק הכושל של 1948 גרם למדינה-שבדרך,
רק התובנה של הפוטנציאל שבהפלתה של ירושלים שנשען ברובו על לטרון ויכולתה לנתק את העיר מהארץ -
רק אלה מאפשרות להבין למה ההרס של הכפרים באיזור שהוא היום פארק קנדה, הוא בעצם חלק אינטגרלי ממלחמת העצמאות של מדינת ישראל, והעובדה שהוא התרחש ב-1967, מלמדת עד כמה התהליך ההיסטורי של שיבת הציון המודרנית הוא ממושך ומורכב.

[הסיפור שווה קריאה לכל אדם שרוצה להכיר את העבר של הארץ הזו. הוא כולל גם עדויות של פלסטינים, שמשקפות היטב את הנרטיב הפלסטיני של גירוש הכפרים, וגם את מה שעמוס קינן, שהיה שותף כחייל לגירוש תושבי הכפרים ב-1967, כתב לעצמו. כתב ולא פרסם עד 1997]

אם כבר זוכרים, שווה להציץ לטיול וירטואלי ביאלו וסביבותיה בתמונות, ולטיול בפארק קנדה . פחות מ-20 דקות נסיעה מפארק קנדה, אגב, נמצא פארק בריטניה, הוא ביתה של חירבת קייאפה, דוגמא מצויינת נוספת לריבוד הבלתי-אפשרי אך הממשי לגמרי של הארץ הזו, היהודית-פלסטינית-יהודית, והיא בוודאי מבהירה היטב על מה בדיוק נלחמו היהודים ב-1948, מה היה להם להפסיד, למה הם כאן בארץ הזו, ולמה אין להם שום כוונה ללכת, או לוותר על אופיים הלאומי (מעניין מדוע לשני הפארקים נבחרו השמות הללו...).

אז לכל צד יש נרטיב משלו. זו בוודאי לא סיבה מדוע לא להרהר על זכרון ושכחה ואפשרות הפיוס, ואפילו לשאול את האחר, גם אם הוא אחר מגורש/נמלט/נעדר: מאיפה באת ?

יש הסבורים שברגע האמת הליברל הישראלי הופך לגזען וכוחני. יהודה שנהב (פרופ') סבור כי "זהו תוצר מובהק של המודל הלאומני שקרוי "מדינה יהודית ודמוקרטית" שמחזיק את השלד של 1948 בארון.
להשקפתו, בעוד שעבור רוב הפלסטינים בתוך ומחוץ לקו הירוק, מלחמת 1948 לא נסתיימה עדיין, המודל של "יהודית ודמוקרטית" מבוסס על הכחשת ההסטוריה.

אני, בניגוד לו, סבור שההאשמות על גזענות, כוחניות, והכחשה, יכולות להינשא כדגלים על ידי שני הצדדים, אבל יש בנרטיבים האלה בעיה בסיסית:
הסכסוך היהודי-פלסטיני על הארץ הזו לא התחיל ב-1948.
הסכסוך הוכרע באופן חלקי (וזמני) ב-1948.
הסכסוך התחיל בשלהי המאה ה-19 ומאז הוא מבעבע, סביב שאלת היסוד: של מי הארץ ? למי תהיה ?

בכל מקרה שבו צד יצהיר כי הארץ שלו, ושלו בלבד, הצד השני ייפגע.
הפתרון שהותווה על ידי הקהילה הבינלאומית הוא חלוקה, שנתפשה בזמנו על ידי היהודים כחלוקה לא-צודקת אבל שיש לקבלה בתורת "הרע במיעוטו". הצד השני העדיף שלא לקבלה ולשפר עמדות במלחמה. להפתעתו התברר במלחמה
שתפישת-המציאות שלו לא היתה משהו, ודווקא הצד שנראה כחלש יותר ערב העימות, יצא וידו על העליונה [היו לכך סיבות רבות, ואולי בהזדמנות אחרת אעמיק בהן].
הרצון של הצד השני לשפר עמדות בתהליכים אחרים, כשהתברר שבמאבק ישיר הוא אינו מצליח, הוא לגיטימי.
אבל לגיטימי לא פחות הוא הרצון של הצד היהודי, הצד עליו אני נמנה, לשמור על העמדות המשופרות שהשגנו, ולהמשיך ולשפרן.

כל מי שסבור שמדינה לאומית היא פתרון פרי השיח הלאומני שכבר אין בו כל צורך, מוזמן להציע אלטרנטיבה אחרת, שתבטיח את שלומם ובטחונם של מירב האנשים שבין הנהר לים.
אבל האלטרנטיבה המכונה "מדינה דו-לאומית" היא אלטרנטיבה שיש בה הבטחה אחת ויחידה: מקסימום מתים, פצועים והרוגים. לא צריך להיות היסטוריון גדול כדי להבין זאת. די להתבונן בשכנתנו מצפון, לזרוק מבט ליוגוסלביה לשעבר, להעיף מבט באפריקה הפוסט-קולוניאלית, ואז להחזיר את המבט לכאן, לארץ שעליה מתחרות שתי קבוצות אתניות שונות, הן בלאומן והן בדתן.

אולי בעוד 50 שנה, אולי בעוד  100 שנה, אולי בעוד 500 שנה, יבשילו התנאים כאן למדינה דו-לאומית, על-לאומית, או א-לאומית. אבל בני-האדם שמתגוררים בין הנהר לים רחוקים מאוד מהבשלות הזאת, מהתפישה הנדרשת של האדם כאדם, מהעוורון הרולסיאני החיוני לשגשוגה של מדינה המושתתת על שונות שבבסיסה קונפליקטים.

עד שיגיע היום הזה, נדרש מנגנון שיאפשר לכל אחת מהקבוצות האתניות שיעור קומה לאומי, שגשוג כלכלי, וזכויות אדם במובנן הרחב ביותר לכל התושבים.

נכון לזמן הזה, רק מדינת-לאום לכל קבוצת אתנית יכולה לאפשר מצב דברים שכזה. ויפה שעה אחת קודם.

אבל העובדה שאני מאמין שהשיח על הפתרון הפוליטי צריך להתיישר לפתרון בר-קיימא, איננה סותרת את העובדה שאני מאמין שעל כל צד להכיר בנרטיב של הצד השני.
לאו דווקא להכיל אותו, אבל להכיר בלגיטימיות של נרטיב אחר.
במסגרת הזו, זה לא נכון, וגם לא מנומס לציין נכבה ביום העצמאות של הצד השני, אבל זה לא מנומס לאסור על השני לציין נכבה.
הפתרון הוא פשוט - לציין את הנכבה של האחד באופן ממוסד בתאריך א', ולציין את העצמאות של האחר באופן ממוסד בתאריך ב'.

כבני-אדם, צריך ללמוד לדבר על זכותו של כל אחד לדבר. האם שיח כזה יביא לאפשרות ברת-קיימא של מדינה דו-לאומית ? יש המאמינים בזה. אולי יום אחד זה עוד יבשיל. עד אז, לכל מי שמבקש לזכור את שהיה כאן וחרב, נזכיר שזכרון הוא פעולה שהחשוב שבה הוא ההקשר. ההקשר שלי, כיהודי ציוני, הוא פשוט. לעם היהודי יש זכות להגדרה עצמית, יש זכות למדינת-לאום משלו, ובשכונה שבה כל הבתים תפושים, הסביר ביותר הוא לשוב לבית ממנו גורש אי-שם בעברו. מאחר והבית כבר מאוכלס על ידי עם אחר - נכון לחלוק עמו את הבית. חלוקה שתאפשר חיים לאומים לכל אחד מהעמים.

הנכבה אירעה על הרגע של תוכנית-החלוקה של ארץ ישראל בין היהודים לפלסטינים. היהודים הקימו מדינה ב-1948. הפלסטינים לא, ולא באשמת היהודים. אסור לתת לאירועי הנכבה להשכיח את זה. מגיעה לפלסטינים מדינה. אסור לתת לאירועי הנכבה להשכיח גם את זה. אבל החשוב ביותר לזכור הוא את הקונטקסט הכולל - לשני העמים מגיעה עצמאות מדינית. אולי הם אפילו כבר מבשילים לכך, בימים אלה.

הנפת הדגל

לפני כמה דקות (18:01 שעון ישראל) תליתי את דגל ישראל על מרפסת ביתי, כפי שמקובל לעשות במדינתנו, ערב יום העצמאות.

מעולם לא הבנתי את האנשים שתולים את הדגל כמה ימים קודם לכן, ובמיוחד לא את מוסדות הציבור והעיריות הממלאים את הנוף הציבורי בדגלים מתנוססים, שיעמדו להם במלוא-התורן במהלך יום הזיכרון לחללי מערכות-ישראל, וזאת למרות שמדובר ביום זיכרון ואבל, שבו אם מניפים דגל - יש להניפו רק בחצי התורן.

לא יקרה דבר למדינת-ישראל אם יהיו בה פחות דגלים מתנופפים ביום-העצמאות, אבל כלל הציבור יזכור שביום הזיכרון גם הסמל הלאומי מורד לחצי-התורן.

הצמידות  שבין יום הזיכרון ליום העצמאות, תוצאה, בין היתר, של המנהג בראשית המדינה לקיים אזכרות לנופלי מלחמת הקוממיות ביום העצמאות עצמו, היתה ונותרה נסיון לעיצוב תודעתי של הקשר בין המאבק לעצמאות, וכמובן שגם מועד קיומו של יום השואה איננו מקרי בהקשר הזה. הצירוף של מועדי חג-הפסח ול"ג בעומר מביא לחודש אינטנסיבי של מועדים לאומיים, שהשלכותיו על התודעה הלאומית הוא משהו שקשה מאוד לחזות. תוסיפו את חג השבועות והשלכותיו הלאומיות של חג מתן התורה, בהקשר של יהודים דתיים-לאומיים, ובכלל תקבלו מורשת רב-רובדית שאיש איננו יכול לכוון.

אבל גם בלי לנסות לכוון, חובה על קברניטי ואזרחי-המדינה לזכור את ההבדל בין חגיגה לבין שכול, ולדעת כיצד מציינים כל אחד מהשניים. יש בדגל, כסמל יהודי-לאומי, מספיק משמעויות שלחלק מאזרחי המדינה הלא-יהודיים קשה להתחבר אליהן. לא צריך להוסיף ולנכר מן הדגל או לפגוע באוכלוסיות נוספות, ודווקא את אלו שבניהן ובנותיהן נפלו במערכותיה של המדינה, ושהמדינה, כפי שנוהגים קברניטינו לומר "חבה להם חוב גדול כל-כך".

לכן במשפחתי נהוג שאת הדגל תולים רק בשלהי יום הזיכרון, לקראת כניסתו של יום העצמאות, ועבורנו זהו האקט המפריד בין תום יום הזיכרון לתחילת יום העצמאות.

אם גם אתם מתולי הדגלים, אולי תאמצו גם אתם את המנהג הזה ? 

8.5.2011

lets not forget syria

With World media overly busy doing Osama Bin-Laden's virtual postmortem, it seems that the fact that people are still fighting for their freedom all over the Middle East is not getting the attention that it deserves.

It seems that Bin Laden, in death, just like in his life, has been able to distract people from the important and right routes, to dead-ends. The man who was responsible for too many persons preferring armed conflict and terror over civilian protest, now assists in death, to the tyrants whom he detested and tried to bring down, in his own wrong way.

Focusing on one of the prominent sights of civilian unrest, Syria, one cannot but feel frustrated, disappointed and sad. in the last week over a 100 persons have been murdered by Syrian security forces, and  the international community lets this go by. Tanks are used against civilians, and Syria, just like China at its time, is getting a free hand, with the UN calling for a probe into the killings.

As if it is not clear who has been killed, and who has been killing.

One should point out that international news items claiming Israel has an interest that Assad would survive are based on few Israeli voices, which are far from representing the government or the public. Israel's former Mossad chief, Meir dagan, has been quoted saying that "It will be better for Israel if Syrian President Bashar Assad is removed from power because this will stop help to Hizbollah, and weaken Iranian influence...It will also strengthen the Sunni camp in Syria and in the Arab world in general, and these things will be good for Israel strategically."

I wish to remind that regardless of the interests of Israel, of Iran, of Hamas, or of the developed world, what should really matter are the interests of the Syrian people. The citizens of Syria are entitled to liberty, justice and the opportunity to purse their happiness just like any other human being on this globe. Wherever these rights are denied, wherever people are fighting for their liberty, there can be only one moral choice - to support that effort.

And what will be of the day after the fall of the tyrant ?
Well, just like the day after the fall of other tyrants - it will most probably be the beginning of another effort, of other battles, for prosperity, for peace, and maybe for the downfall of other tyrants or violent regimes. But the possibility of a negative outcome is no argument. Especially when the current situation is a completely unaccepted outcome.

Let us not forget: people are fighting for liberty in the middle east. And right now they are being oppressed. 

5.5.2011

נחתם הסכם הפיוס בין חמאס לרשות הפלסטינית

הסכם הפיוס בין חמאס לרשות הפלסטינית נחתם אתמול בקאהיר. יש דעות במשרד החוץ הישראלי שסבורות שמדובר במהלך שיש בו גם יתרונות לישראל.אני נוטה להסכים עמם. רק מי שלא מבין את המשמעות של התפוררות העם הפלסטיני בחזרה לפלגיו, על ההשלכות מרחיקות-הלכת על פניו הגאו-פוליטיים של האיזור שבין הנהר לים, לא רואה את היתרונות שיש במהלך הזה לישראל. עכשיו רק נותר לראות האם מדובר בנייר או בהסכם של ממש. 

3.5.2011

Bin Laden's Last will

News reports tell of Osama Bin Laden's last will, and sadly it appears to be mis-quoted.

Before proving that claim, I wish to make something clear: the document to which world media is referring to is not new.

It has been circling around the web for quite some time now.

This does not mean it is true, and this does not mean it is false.

It just lays a shadow about it being "real" news.

It has clearly resurfaced because of Bin Laden's death.

As I've said, my main problem with the news reports about the will is that they contain false claims regarding this possible last will.

Bin-laden is said to have wished -

  • his wives to avoid remarriage after his death.
  • his sons to stay away from  Al Qaeda

Sounds dreadful, doesn't it ?

This self-proclaiming freedom fighter who is responsible to heinous acts of terror, is so dishonest he isn't ready to risk his own sons ?
so selfish he wishes his widows to remain lonely for the rest of their life ?

But hold - as I've said, those claims are wrong. False quotations.

You can find the full document here. You don't have to believe me.  Read it yourself.

These are the two paragraphs which suffered mis-quotation:
  • "To my wives who have been given the responsibility to bring up my children. May Allah give you reward you for it Ameen! After me you will be a witness to my children. From the very first day of starting your lives with me, you knew that my path is filled with hardships in this world. You abandoned the comforts of your parents' houses and stood by my side in the difficult hours. Your lives were adorned with Ibadah and I am sure that you will increase in your Ibadah when I am not here. You have the responsibility of my children. I give them into you hifazah (sanctuary) after Allah and hope that you will bring them up as good Muslims, like Muslim mothers do." 
  • "My sons! As a father I could not give you the time which was your right because I have spared my life for the struggle in the path of Allah. I decided to fight the Kuffar (unbelievers) for the sake of the Muslims. This path has deceit and is surrounded by dishonest and the deceitful people. This dishonesty and deceit has brought us to this present day condition. But Inshallah (if Allah wills) I am not going to stray from the path of Allah. I advise you of Taqwa (abstinence from this world and fear of Allah), because this is the most precious asset of this worldly life. I also advise you to stay away from the  leadership of Al Qaida, just as Hazrat Umer Radhi Allah u Anhu advised his son to stay away from Khilafah."
As you can see -
  • The paragraph aimed at the wifes has no mention of future marriage - positive or negative. 
  • The paragraph aimed at his sons, advises to stay away from the leadership of Al-Qaeda, not the organization itself, and it follows an inference to a saying by the second Muslim Caliph, Umar (Radhiallahu 'anhu), who objected to the idea of appointing his son to be the next Caliph, after him (you can see one version of this story here). 
I agree that one can always suggest interpretations to such documents, but the last will of a person, a villain as he may be, deserves accurate quotations before interpretations are suggested.

This is especially true in cases such as this, when the man's legacy is (sadly) expected to outlive him.

So, according to the document I know as Bin Laden's will, the man was strict but fair in his sayings to his widows, and quite righteous in his guidance to his children.

What can you do ?

Sometimes, one's enemies are not as unpleasant as we'd like them to be.

1.5.2011

לכבוד ה-1 במאי: געגועיי לאלטרנטיבה

אין בי הרבה געגועים למשטר של ברית-המועצות, אותו חזון שהכזיב של סוציאליזם שהפך לרודנות של ה'פרולטריון' במירעה. אבל היה דבר אחד טוב בעצם קיומו של משטר שהציג אלטרנטיבה מחוייבת לרווחתם של ההמונים,  אל מול הקפיטליזם:
הוא חייב את המדינות שבחרו בקפיטליזם בגירסא כזו או אחרת, להתאמץ.

היום, בהעדר אלטרנטיבה, הן לא צריכות להתאמץ.

אני מאמין באמונה שלמה שזה לגמרי לא במקרה שבמקביל לנפילתה של ברית-המועצות, הלך ועלה הקפיטליזם החזירי ששולט היום בעולם המפותח, ברוב העולם המתפתח ובישראל.

אם יש חשיבות אמיתית למהפכה סוציאליסטית היום, היא בהחזרתה של האלטרנטיבה אל התודעה של מעצבי דעת הקהל ובעלי המאה.

עצם המודעות לאפשרות שהעשירונים הנמוכים יהרהרו, ייזכרו בערגה בצרפת של 1789 או ברוסיה של 1917 ויחליטו לעשות מעשה, יש בה פוטנציאל לריסונם של תאוות-הבצע וחוסר-המעצורים שבקפיטליזם כפי שהוא בא לידי ביטוי בעולם המפותח כיום, ואולי אפילו להנעת פעולה על בסיס ערכים ומטרות כמו שוויון, ערבות-הדדית, וחברה טובה יותר.

על כולנו להזכיר לכולנו שיש בנו את היכולת לחולל מהפכה.
המהפכה המתמדת, כוחה בעיצוב התודעה.
התודעה שצריכה לעניין את כולנו, היא התודעה של כל הפרטים בחברה בה אנו חיים, אך במיוחד תודעתן של האליטות המעצבות את גורלנו.
לכן, על כולנו לחגוג את ה-1 במאי.


[עדכון, 2/5/2011: אגב, ככה חוגגים את ה-1 במאי במדינות בהן האלטרנטיבה הקומוניסטית שוכנת בסמוך לגבול, מצפון....זו ראיה נוספת לכך שלא איכותה של האלטרנטיבה היא החשובה, אלא עצם קיומה... ]